U.S. Department 400 Seventh Street, S.W.

of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and
Hazardous Materials Safety
Administration

Nov 15 2006

Ms. Christine Nufiez Reference No.: 06-0225
Environmental Manager

City of Surprise, Water Services Department

12425 W. Bell Road, Suite D-100

Surprise, AZ 85374-9002

Dear Ms. Nufez:

This reponds to your letter concerning the applicability of the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) to government agencies and government
contractors. You ask if the City of Surprise is subject to the HMR if it hires a contractor to

perform all shipper or carrier functions.

The HMR apply to the transportation of hazardous materials in commerce. The HMR do
not apply to the transportation of a hazardous material in a motor vehicle, aircraft, or vessel
operated by a Federal, state, or local government employee solely for noncommercial
governmental purposes because such transportation is not considered to be “in commerce”
(see § 171.1(d)(5)). Thus, if City of Surprise employees prepare and transport hazardous
waste for disposal, that transportation is not subject to the HMR.

Persons performing pre-transportation or transportation functions under contract with a
Federal, state, or local government entity are subject to the HMR. Thus, if the City of
Surprise contracts with a third party to class, package, prepare shipping documentation,
load, and transport hazardous waste on its behalf, the contractor must comply with all

applicable HMR requirements.

The HMR do not require hazardous materials shippers and carriers to obtain a permit to
transport hazardous materials. However, in accordance with 49 CFR Part 107, Subpart G,
a person who offers for transportation or transports one or more of the hazardous materials

listed in 49 CFR 107.601 must register and pay a registration fee. You are correct that a
government agency is not required to register.

I trust this satisfies your request.
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From: Christine Nunez [Christine.Nunez @surpriseaz.com] ?ﬁﬁj 5’”@“}7‘6 ﬂ!ﬂ“‘PPe T‘g

Sent: Friday, October 06, 2006 1:18 PM A
To: INFOCNTR <PHMSA> % 0225 ?%espoma bi!a @

Attachments: Christine Nufez.vcf

I called and spoke with a representative from your organization on the telephone
but I am looking for a written interpretation of what I thought I heard and what I
have researched.

I work for a local government agency (the City of Surprise in Arizona) and I have a
small quantity of hazardous material to be hauled off and disposed of - I would
like to hire a third party to characterize it, quantify it, package it and ship it. My
qguestion is: As a local government (a City or a Department of the City) are we
required to apply or get permitted to ship (offer) this hazardous waste?

Based on my research here is what I came up with:

If we do not have radioactive, explosives, extremely toxic, or over 3500 pounds,
we do not require placarding then we do not have to apply to offer this waste -
additionally as a local government agency we are exempt.

Also, if we hire a third party they have to do it all - characterize, package, load,
ship, and dispose the we do not have any requirements upon us - not that we
should not have knowledge and training for safety purposes but legally we are not
required to do anything else but hire the third party to do it all. AND If any City
employee takes part in this activity then they have to know the regulations and
requirements (have hazwaste training).

And lastly, we have the ability to load it, ship it and haul it off to a disposal
location and we as a local government are exempt from the regs. With the
stipulation that it is our staff, our vehicles, and our waste.

Please provide something in writing that confirms or denies these assumptions.

Christine Nufiez
Environmental Manager
City of Surprise, Water Services Department

12425 W. Bell Rd, Suite D-100
Surprise, Arizona 85374-9002
Phone: (623) 594-5830
Mobile: (480) 220-3865

Fax: (623) 583-2892

christine.nunez@surpriseaz.com

10/6/2006



